četvrtak, 3. siječnja 2013.

Foto natječaj “OKOLIŠ I JA“

Zeleni telefon Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Foto-klub Split organiziraju foto-natječaj pod nazivom OKOLIŠ I JA s ciljem povezivanja čitave zajednice oko okolišnih problema, podizanja ekološke svijesti građana kao presudne u uspostavi ravnoteže čovjeka i njegova okoliša te povećanja motivacije i osobne odgovornosti za okoliš.
Natječaj je otvoren za sve fotografkinje i fotografe, koji se bave fotografijom amaterski ili profesionalno. Rok za slanje fotografija je 01. travnja 2013. godine. Najbolje fotografije će biti nagrađene novčanom i drugim nagradama, a bit će organizirana i izložba odabranih fotografija Foto klubu Split na Dan planeta Zemlje 22. travnja 2013.
Opis teme
Natječajem OKOLIŠ I JA želimo istražiti i dokumentirati stanje okoliša u Gradu Splitu, razinu kulture urbanog življenja te potaknuti razvoj dokumentarne fotografije kao suvremenog sredstva komunikacije.
Zeleni telefon kao servis za građane u rješavanju ekoloških problema, prisutan je u javnosti više od dvanaest godina. Iskustvo rada na Zelenom telefonu svjedoči o čovjekovoj presudnoj ulozi u nastanku niza ekoloških problema: onečišćenju zraka, vode, mora, tla, u nastanku prekomjerne buke, svjetlosnom zagađenju, povećanju otpada, prometne zakrčenosti, nagrđivanje pejzaža i obale, prostorne devijacije, narušavanje kulturno-povijesnih vrijednosti i sl. Svaki pojedinac svojim radom, potrošnjom, odnosno načinom života, u većoj ili manjoj mjeri utječe na spomenute promjene.
U urbanim sredinama susrećemo različite stilova ponašanja proizišle iz različitih stilova življenja.
Poželjna ponašanja od pojedinca traže da se osjećaju kulturno dio grada, da u njemu nalaze dovoljno poticaja za svoj rast, da dišu životom grada. Nasuprot takvim ponašanjima nailazimo i na ona kojima ne smeta gradska nečistoća, nehaj, provincijalizacija, ništa od onog što grad čini ružnim, a svojim destruktivnim ponašanje doprinose ruiniranju vitalnih kulturnih osnova grada.
Drugim riječima, zanima nas dokumentiranje nepoželjnih ponašanja spram okoliša i prirode, negativnih navika i postupaka, kojima želimo potaknuti društvo i pojedince na promjene i pozitivna djelovanja.
Na fotografijama mogu biti ljudi, događaji, prizori iz svakodnevnog života, prirode i okoliša, ali i osobni doživljaj ili samo neki detalj koji predstavlja ili asocira na temu natječaja.
Uvjeti sudjelovanja:
- Fotografije se šalju isključivo elektronskim putem na e-mail adresu: info@fotoklubsplit.hr ili Fotoklub Split, Marmontova 5, Split
- Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku najmanje veličine 2000X3000 piksela
- Naziv fotografije mora sadržavati ime i prezime autora/autorice, naziv fotografije kao i redni broj fotografije.
- Najviše se može poslati 7 fotografija, te najviše 2 kolekcije od po tri fotografije
- Fotografije za izložbu, kao i nagrađene fotografije, odabrat će žiri u sastavu: doc.dr.sc. Katja Marasović arhitekt, dipl.ing. Damir Rako arhitekt, Stipe Božić, Feđa Klarić i Patricija Granić
- Žiri će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu i jednu treću nagradu. Novčani iznos za prvu nagradu je 2000 kn, za drugo i treće mjesto dodijeliti će se utješne nagrade.
- Kalendar:
radovi se zaprimaju zaključno do 22.03.2013.
objava rezultata 01.04.2013.
izložba i podjela nagrada 22.04.2013.
S velikim nestrpljenjem i radošću očekujemo vaše radove, a za sva pitanja vezana uz natječaj javite se u Udrugu Sunce na E-mail: patricija.granic@sunce-st.org ili na broj telefona 021 360 779 te u Fotoklub Split - tel: 021/347-597 ili E-mail: info@fotoklubsplit.hr
 Projekt se provodi pod pokroviteljstvom grada Splita.

Nema komentara:

Objavi komentar