četvrtak, 19. srpnja 2012.

Foto salon Zagreb 2012

FOTOKLUB ZAGREB
sukladno pravilima Hrvatskog foto saveza i
Medunarodne organizacije
fotografske umjetnosti - FIAP,
r a s p i s u j e
N A T J E Č A J
za sudjelovanje na 34. Zagreb salonu,
međunarodnoj izložbi fotografije.
Natječajem su odredeni uvjeti i pravila;
kalendar - rokovi primanja,
ocjenjivanje i izlaganje fotografija;
nagrade i priznanja.
UVJETI I PRAVILA
1. Osobine radova:
Prihvaćaju se crno-bijele i fotografije u boji svih stilova i procesa snimanja i obrade. Svaki autor može sudjelovati s najviše četiri (4) fotografije po temi. Neće se primati fotografije izlagane na ranijim Zagreb salonima.
2. Teme:
a) slobodna za pojedinačne fotografije.
b) slobodna za kolekcije.
3. Sudionici:
Na natječaju mogu sudjelovati amateri i profesionalci iz cijeloga svijeta.
4. Veličina fotografija:
Fotografije moraju biti u .jpeg formatu. Fotografije u boji moraju biti u RGB profilu boja, a crno-bijele fotografije u RGB ili Grayscale profilu boja. Minimalna veličina kraće stranice je 2000 piksela, a maksimalna veličina dulje stranice je 5000 piksela. Pojedinačna fotografija može biti maksimalne veličine do 6 MB.
5. Prijava za sudjelovanje na salonu:
Prijava za sudjelovanje se ostvaruje registracijom na web stranici salona na adresi www.zagreb-salon-photo.com. Prijava se obavlja digitalnim putem direktno iz korisničkog profila autora s web stranice. U profilu se nalaze osnovni podaci o autoru: ime i prezime, adresa autora te naziv fotokluba (ako je član nekog fotokluba). Pri samoj prijavi na natječaj, fotografijama se dodaje naziv pojedine fotografije. Ako su fotografije namijenjene za kolekciju, potrebno je u samom nazivu fotografije dodati redni broj iz kolekcije.
6. Kolekcija:
Kolekciju čine četiri prijavljena rada. Fotografije već prijavljene u temi a) slobodna za pojedinačne fotografije, nije dozvoljeno prijaviti pod temu b) slobodna za kolekcije i obrnuto.
7. Naziv datoteke:
Naziv datoteke (fajla) je potrebno napisati malim slovima. Ako naziv datoteke sadrži više riječi, potrebno ih je odvojiti znakovima - ili _ ali nikako razmakom. Primjer: ljeto-1.jpg. U naziv datoteke se NE UPISUJE ime autora. Naziv datoteke se upisuje engleskom abecedom.
8. Naziv fotografije
Nakon odabira datoteke, potrebno je upisati ime fotografije. Ime fotografije smije se upisati na normalan način, s razmacima i specijalnim znakovima. Prilikom upisivanja smije se koristiti samo latinično pismo.
9. Kotizacija za sudjelovanje:
Pristojba iznosi 15 EUR za jednu, a 20 EUR za dvije teme. Plaćanje je moguće jedino putem on-line načina plaćanja preko sigurne stranice sa SSL certifikatom (PayPal ili kreditne kartice). Sam upload fotografija je moguć tek nakon plaćanja pristojbe.
10. Korištenje fotografija:
Prihvaćanjem ovih uvjeta organizator može bez posebne naknade koristiti odabrane fotografije za reprodukciju u katalogu i tisku. Organizator zadržava pravo objavljivanja fotografija na internetu isključivo u svrhu promocije Zagreb salona, sa obaveznim navedenim podacima o autoru i maksimalno do veličine 900x600 piksela. Svaki je autor odgovoran za legalnost poslanih fotografija, Fotoklub Zagreb ne snosi nikakvu odgovornost za kršenje autorskih ili drugih prava.
   
11. Zaključne odredbe:
Po završetku Zagreb salona, originalne datoteke sa fotografijama u punoj veličini će biti obrisane iz on-line baze. Verzije fotografija do 900x600 piksela će biti sačuvane u on-line bazi Zagreb salona.
Svaki će autor primiti katalog, a nagrađeni svoja priznanja.
Članovi žirija ne mogu sudjelovati.
MEĐUNARODNI ŽIRI
1. Angela Bacon Kidwell, akademska slikarica i profesionalna fotografkinja (diplomirala umjetnost na Midwestern State University, USA).
2. Ivana Tomanović, mag. fotografije (FAMU Prag), docentica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Srbija.
3. Dr.sc. Liisa Sonderlund, doktorat iz povijesti i teorije fotografije, Aalto University’s School of Art and Design, Helsinki, Finska.
4. Darija Tripalo, mag.grafičkog dizajna i tehnologije te univ. bacc. povijesti umjetnosti (Grafički fakultet u Zagrebu i Filozofski fakultet u Zagrebu).
5. Dr.sc. Sandra Vitaljić, doktorat iz povijesti i teorije fotografije (FAMU, Prag), izvanredni profesor na ADU u Zagrebu, katedra za fotografiju.
       
NAGRADE I PRIZNANJA
Žiri može dodjeliti slijedeće nagrade i priznanja:
1. ZA POJEDINAČNE FOTOGRAFIJE
plaketu: - jedna zlatna, dvije srebrne i tri brončane
diplomu - pet diploma / pohvala
2. ZA KOLEKCIJE
plaketu - zlatnu, srebrnu i brončanu
3. NAGRADE FIAP-a
Žiri može dodijeliti FIAP-ove medalje - zlatne, srebrne, brončane, kao najviše nagrade.
4. POSEBNA PRIZNANJA I NAGRADE
Za sveukupan umjetnički dojam primljenih fotografija žiri može dodijeliti:
- TROFEJ GRADA ZAGREBA za pojedinačnu fotografiju
- GRAND PRIX FOTOKLUBA ZAGREB za kolekciju fotografija
- JUBILARNU NAGRADU SPONZORA uz 120 godina Fotokluba Zagreb za pojedinačnu fotografiju
KALENDAR SALONA
Posljednji dan primanja fotografija: 10. rujan 2012 .
Sjednice žirija – izbor i ocjenjivanje fotografija: 11. - 25. rujna 2012.
Obavijest o rezultatima ocjenjivanja: do 30. rujna 2012.
(na adresi www.zagreb-salon-photo.com)
Otvaranje Salona: 06. studenoga 2012.
Trajanje izložbe do: 24. studenoga 2012.
Dostava kataloga: do 31. ožujka 2013.
Predsjednik Salona: Damir Tiljak
info@zagreb-salon-photo.com

Nema komentara:

Objavi komentar